موزاییک بدون شک یکی از پرکاربردترین و قدیمیترین کالاهای ساختمانی است. این محصول در بخش های مختلف یک ساختمان استفاده میشود مثلا در حیاط، پارکینگ و حتی پارک و خیابان. موزاییک به عنوان کفپوشی متراکم، مستحکم و مقرون به صرفه است که از بتن ساخته شده و تراکم خود را هم از طریق فشار پرسی یا لرزش کسب می کند.
موزاییک انواع و ترکیب مختلفی دارد اما در این مطلب قصد داریم اشارهای به مراحل تولید موزاییک کنیم که از این محصول شگفت انگیز اطلاعات بیشتری کسب نمایید، در مطالب آتی حتما جزییات بیشتری در این باره هم ارائه می دهیم.
تاریخچه موزاییک
تاریخچه نحوه ساخت موزاییک به هزاره سوم قبل از میلاد در بین النهرین و روم باستان بر می گردد که آثارش در اشکال مختلفی برای نقاشی های دیواری، ساختمان سازی و سنگ فرش های سنتی یافت شده است. چگونگی تولید سنگ و موزاییک به همینجا محدود نمیشود. در یونان قدیم موزائیک با سنگ ریزه ساخته میشد، حتی از قرن چهارم به بعد کلیساهای اولیه با موزاییک تزئین شده بودند. هنر موزائیك عمیق حس شده بود و در امپراتوری بیزانس از قرن ششم تا پانزدهم میلادی هم اوج گرفت. در کشورهای اسلامی هم رواج داشت که از نخستین بناهای بزرگ مذهبی اسلام، گنبد صخره در اورشلیم و همچنین مسجد بنی امیه در دمشق بود.
انواع موزائیک های محبوب و پرفروش در ایران شامل موزائیک اصفهان، موزائیک شیشه ای، واش استون، واشت بتن، موزائیک تک لایه و.... می باشند
مراحل و روش های تولید موزاییک
از زمان قدیم که اولین موزاییک شکل گرفت تا به امروز مراحل مختلفی برای تولید هر موزاییک وجود داشت که امروزه برای پیاده رو، حیاط و محوطه سازی عرف است اما مراحل تولید آن به شکل های مختلفی در جریان است. دو روش پرسی و ویبرهای از روشهای عرف تولید موزاییک است.
در روش پرسی با دستگاه پرس، اعمال فشار میکنند و تراکم در موزاییک ایجاد می شود که با نحوه ساخت موزاییک از این طریق حتما ساب خوردگی نیاز است. در روش ویبره ای برعکس پرسی، فشار وجود ندارد و تراکم سازی با دستگاه لرزاننده انجام می شود و نیازی به ساب خوردگی هم ندارد.
چگونگی تولید موزاییک سوال خیلی ها است که به طورخلاصه توضیح میدهیم :
قدم اول تعیین مصالح مورد نیاز برای ساخت یک موزاییک است. گاهی این مصالح مواردی ساده برای تولید موزاییکهایی مثل تک لایه ست و گاهی این مصالح با متریالهای خاصتر برای تولید محصولاتی مثل واش استون شیشه ای ست.
پس از تعیین متریال، فضای انبار کردن مواد و شستشوی آن اهمیت دارد. در مورد شستشو لازم است بگوییم که 2 نوع شستشو داریم:
در روش ماشینی برای شستشوی موزاییک از دستگاهی شبیه مارپیچ استفاده می شود كه آب با فشار روی سنگ ها ریخته می شود. آب مصرف شده هم مجدد تصفیه و مورد استفاده قرار میگردد.
در روش دستی سنگ ها را به خوبی نمیتوان شست اما با این حال برخی کارخانهها از این روش استفده میکتتد که وقتی موزاییک در انبار است آب روی آن میریزند تا گرد و غبار شسته شود. دراین روش هم آب مصرف شده مجدد تصفیه و مورد استفاده قرار میگردد.
از مراحل بعد از شستن موزاییک، مخلوط کردن موارد و قالب گیری است. برای قالب گیری از میز گرد قابل دوران استفاده می شود. وقتی مواد در قالب ریخته میشود، میز لرزش خواهد داشت تا در پهن شدن مواد تاثیر داشته باشد و بعد فردی با کاردک مواد را منظم تر پهن میکند، لرزش میز ادامه دارد تا هوای بین مواد از بین رود.
مرحله مهم بعدی سابیدن موزاییک است كه اين كار با دستگاه های اتوماتیكی یا به صورت سنتی انجام می شود.
مرحله بعدی گرم خانه است که چهار نوع دارد:
در زمان هایی که حجم تولید زیاد باشد و كارخانه هم زمان داشته باشد، پس از قالب گیری، بلوکهای موزاییکی را به مدت 8 ساعت در اتاقکهایی با دمای 30 درجه سانتیگراد قرار میدهند تا خشک شوند و بعد شوک وارد می کنند یعنی 5 ساعت به موزاییک ها آب میدهند.
اگر حجم تولید زیاد و كارخانه زمان كافی نداشته باشد از گرم خانه بخار استفاده می شود که بلوک ها را به اتاقک هایی میبرند و به آنها بخار وارد میکنند.
اگر تعداد موزاییک ها كم باشد یا نیاز به آزمایش و سازمان استاندارد باشد، برای مدتی بلوک ها را در آب گرم می خوابانند تا دارای مقاومت شوند.
در روش سنتی در زمستانها داخل اتاقک ها را گرم و بدون بخار آب پاشی می كنند و در تابستانها هم در هوای آزاد میگذارند و هر چند ساعت یکبار به آنها آب می دهند.
بتونه کاری هم مرحله دیگری از نحوه ساخت موزاییک است که به دو روش دستی و ماشینی کارکرد دارد. در روش دستی، پودر سنگ با سیمان مخلوط میشود و با كاردک روی موزاییک می كشند و بعد از خشک شدن دوباره ساب می زنند.
در روش ماشینی یا اتومات، پودر سنگ و سيمان به داخل مخزن هاي استوانهاي ریخته می شوند و بعد توسط كاردك هايي كه در آنهاست، روي سطح موزاییک ماليده مي شوند و سوراخ ها را پر ميكند. پس از بتونه كاري موزاییک دوباره به دستگاه ساب برده ميشود و صيقل میخورد.
و اما مرحله آخر، دپو كردن است که پس از تکمیل مراحل نحوه ساخت موزاییک در محیط مناسبی آنها را روی می گذارند تا به قاومت پایه خود برسند و آماده عرضه به بازار شوند.
مقالات مرتبط: