0
 

شما هر سنی که داشته باشید قطعا قدم بر روی موزاییک گذاشته اید؛ حتی اگر منزل شما سرتاسر از سرامیک، پارکت و از این قبیل متریالها باشد اما در خیابانی، پیاده رویی و یا پارکی بر روی این قالب های سفت و سخت راه رفته اید. موزائیک نوعی کف‌پوش است که از طریق فشار پرسی یا لرزشی، تراکم خود را به دست می‌آورد. متریالی است که از قدیم در ایران محبوب بوده و کاربردهای مختلفی در داخل و خارج ساختمان داشته است. در ادامه همراه ما باشید که میخواهیم از مواد تشکیل دهنده موزائیک و مراحل ساخت موزاییک به شما بگوییم.

 

مواد تشکیل دهنده موزائیک

مواد اولیه موزائیک شامل شن و ماسه، سیمان، رنگ های شیمیایی، پودر سنگ، سنگ ریزه و آب است که برای ساخت موزاییک باید مراحلی انجام شود.

آماده سازی سنگ

سنگ از امواد اولیه تولید موزاییک است؛ برای تهیه سنگ مورد نیاز تولید موزاییک، ابتدا از معادن مختلف آنها را استخراج و به کارخانه می آورند تا در دستگاه سنگ شکن بریزند و به قطعات ریزتر تبدیل شوند. سنگهای جمع آوری شده می توانند از انواع سنگ مرمریت، قرمز قشمی، سیاه گل دار، سبز و ... باشد. مرحله بعد شستشوی سنگهاست که آن هم در دستگاهی ریخته و طبقه طبقه بالا می روند و شسته می شوند. برای افزایش مقاومت سنگها هم آن را به محل دیگر برای خشک شدن منتقل می کنند بعد در سیلوهای تغذیه کننده می ریزند تا طبق تقاضا و تولیدات در پاکتهای بسته بندی می ریزند و به محل میکسرها می برند.

فعالیت میکسرها با ورود پاکتهای سنگ آغاز می شود. سنگ ریزه ها و آب را با نوار نقاله داخل دستگاه می ریزند تا در آنجا با هم مخلوط شوند بعد از نوار ذخیره به دستگاه پیمانه کن (‌دزاتور) وارد می شود.

شستشوی مصالح موزاییک

یکی از مهمترین مراحل ساخت موزاییک، شستشوی مصالح است. در این مرحله گرد و غبار موجود روی مصالح شسته می شوند تا مقاومت موزاییک ها بالا رود. دو روش هم برای شستشو در کارخانه ها مورد استفاده قرار می گیرند.

  1. روش ماشینی : در این روش یک دستگاه مارپیچی دارند که سنگها از محفظه به سمت پایین با فشار شدید آب حرکت می کنند تا شسته و تمیز شوند. آب خارج شده هم مجدد بعد از تصفیه مورد استفاده قرار می گیرد.
  2. روش دستی : این روش از روش های پایه و ابتدایی است که هنوز مرسوم می باشد اما به طور کامل شستشو صورت نمی گیرد در واقع چون آب را در همان انبار سنگ، با فشار روی سنگ ها می ریزند فقط گرد و خاک سنگ های رویی تمیز می شوند و زیرین تمیز نمی شود. آب مصرفی در این روش هم دوباره تصفیه و قابل استفاده می شود.

اختلاط مصالح

ساخت یک موزاییک با کیفیت و مناسب نیاز به دانش مخلوط کردن و تعیین نسبتهای مصالح دارد. مواد تشکیل دهنده موزائیک در صورتی می توانند موفق عمل کنند که اختلاط آنها به درستی انجام شود. بهتر است این کار با روش دستی انجام نشود چراکه وقت گیر است اما استفاده از قیف ها و دستگاه های مربوطه کمک مناسبی هستند.

قالب گیری :

نحوه ساخت انواع موزاییک را باید توسط یکی از دو روش قالب گیری پرسی یا ویبره ای انجام داد.

قالب گیری پرسی از جنس فولاد سخت و به شکل های مختلف هندسی مربع، مستطیل و لوزی است. کف قالب پرسی می تواند صاف یا با خطوط برجسته باشد که برای فضاهایی مثل پیاده رو بسیار مناسب است. قالب ویبره ای از جنس لاستیک نرم و در شکل های مختلف هندسی مثل قالب پرسی است؛ این قالب ها دارای کف و دیواره هستند که برای قالب گیری مواد تحت پرس در داخل آن قرار می گیرند. قالب گیری ویبره ای در چند مرحله است. ابتدا مواد را در قالب اول که دارای کف پلاستیکی است می ریزند تا فشار باعث خرد شدن سنگ ها نشود سپس مواد در قالب و روی میز شروع به لرزش می کند تا به طور کامل پهن شوند درمرحله سوم هم میز قالب ها میچرخد تا فردی با کارتک موادیکه با لرزش پهن نشدند را پهن کند. سپس مجدد عملیات ویبره و لرزش انجام می شود.

سابیدن مواد :

از مهمترین مراحل تولید موزاییک، سابیدن است که باعث جلوه بخشی به موزائیک می شود. عملیات سابیدن سه روش دارد.

  1. ساب دستی
  2. ساب اتوماتیک
  3. ساب نواری

ساب دستی از روش های قدیمی سابیدن است که توسط یک صفحه سنگ سمباده ای انجام میشد. در روش ساب اتوماتیک هم یک سنگ سمباده بزرگ است که موزاییک ها روی پایه های زیرین آن برای ساب قرار می گیرند. روش ساب نواری در کارخانجات بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند که سرعت اجرای بالایی دارند. دستگاه های ساب نواری صیقلی مناسب با سنگ های سمباده روی سطح موزائیک ایجاد می کنند. شماره بندی سمباده هم بنا بر سفارشات قابل تنظیم است.

در ایران دستگاه ساب زنی موزاییک در دو نوع ساب اتوماتیک قدیم و ساب نواری چند کله مورد استفاده قرار می گیرد.

گرم خانه :

عملیات گرم خانه را میتوان از آخرین مراحل ساخت موزاییک دانست که آن هم چهار روش دارد.

  1. گرم خانه معمولی
  2. گرم خانه بخار
  3. گرم خانه آب گرم
  4. روش سنتی

زمانی که حجم تولید زیاد یا کارخانه دارای فرصت کافی باشد از گرم خانه معمولی استفاده می شود. برای این روش باید بلوک های موزائیک تا مدت ۸ ساعت پس از قالب گیری وارد اتاقک هایی با دمای حدود ۳۰ درجه سانتیگراد شوند. پس از این مدت ۵ ساعت به موزاییک ها آب می دهند تا آماده سازی آن کامل گردد.

روش گرم خانه بخار در زمانی که حجم تولید زیاد است و کارخانه هم فرصت کافی برای تولید ندارد مورد استفاده قرار می گیرد  در اتاقکهایی بلوک ها را می برند تا برای مدتی بخار با فشار به آنها دمیده شود.

زمانی که تعداد موزاییک ها خیلی کم باشد یا برای آزمایش آماده می شوند از روش گرم خانه های آب گرم بهره می برند که در این روش بلوک ها را در آب گرم برای مدتی می خوابانند تا مقاومتش بالا رود.

روش آخر هم روش سنتی است که در زمستان ها بدون بخار، داخل اتاقک های مملو از موزاییک را گرم و آب پاشی می کنند و در تابستان ها آن ها را در هوای آزاد می گذارند و هر چند ساعت یکبار آب پاشی می کنند.

 

مجموعه سوآن
09111312662